Efter att läst ett stycke i vår energideklaration från 2008, tror jag för andra gången så reagerade jag igen, på samma grej. Gaspanna i stället för olja, spara pengar?

energideklaration-2008-rekomendation-kostnadseffektiva-atgarder

Jag räknade lite och fick fram detta…

kostnadsmatris-gas-3dkub

..såg bra ut, men sen. Nåja från början:

Jaha jag har kollat detta, det är inte klart ännu, man undrar lite hur man räknat, och troligen var det före alla de höjningar som är gjorda. Och man gått över till naturgas i stället för oljebaserad gas. (Ni vet värtaverken, gjorde vi tidigare egen billigare gas, än den naturgas som nu finns i ledningarna.)

Ja och den här övergången då, 2010, vad innebar den. Jo gasen vart mycket torrare. Bland annat för man blandar in luft. Det innebär att alla linpackningar som tidigare “smörjts” av den “feta” oljegasen, nu torkar ut. Fett som de fakto är oljerester. Man räknar med att vi kanske måste byta alla packnignar inom 10-15 år. Jag förstod inte om det var inklusive rören, om man då bytte ut allt. Man har även gjort ett försök med glycol för att “smöra” men man kan inte spåra glycolen, alls, så den bränns antagligen upp, eller så ligger den och skrattar i någon ficka. :)

Detta är inte med i underhållsplanen, trots experter. Fastigheter är inte raketforskning, det är bara intresse, och engagemang som avgör om man har koll eller inte.

Allt detta får två följder:

1a) Att vi tillåter elspisar och att man pluggar sin gas är kanske en bra sak. Om alla skulle göra detta minskar det våra kostnader. Detta var inte med i beslutet när vi sa okej, på elspisar. Men den indrastrukurella kostnaden kanske kan vägas mot att vi måste investera i nya gasstammar tidigare. Tyvärr – för annars skall gasstammar vara underhållsfria. Ingen rost etc.
1b) Kanske skall man till och med ge bidrag för att ta bort gasen i lägenheterna. Tål att funderas på.

2) Att vi måste räkna med än mer underhållskostnader framöver.

Så är gas billigare än olja… jag tror inte det, men jag är inte säker ännu. Vi lägger ner ca 150-180 tkr/år för oljan om bergvärmepumpen går bra. Annars ligger vi på ett årssnitt av nästan 380 tkr/år(5år). Kanske inte rätt att kolla på priset, då oljepriset flukturerat så mycket. Men det är vad vi har. Även om jag mäter bättre nu mera. Vad kostar samma mängd gas, ptja ca 200-230 tkr inkl. moms, gissar jag på. Även om jag räknat mycket exakt. Jag är inte färdig med detta ännu. Och skall kolla om jag räknat rätt på energimängder. Detta är bara en jämförelse med bokförda kronor och ören.

Delar av kalkylerna finns i följande excel-fil:
gaskostnad-istallet-for-oljebrannare-v1-05

Detta är en tabell som finns i. Jag har gjort den mer effektfull, genom att ta bort kostnader. Men du kan själv leka och testa.
kostnadsmatris-gas-2016 kostnadsmatris-gas-3dkub

Priserna kommer i från:
http://www.stockholmgas.se/foretag/gaspriser-foretag/
samt:

Priser & avtal – Företag

 

Post Revisions: