I 8an och 10an finns det glasfönster längst ner i balkongdörrarna. Detta upplevs av en del som trevlig och skulle önskas i 4an och 6an av vissa. Jag säger varken bu eller bä om detta, kan till och med se fördelar, men tänkte förmedla lite att tänka på, av allt som finns i frågan.

1) Enskild lägenhet

Det går med all sannolikhet inte att göra något på enskild lägenhet som test, eller på bara gaveln etc. Detta är byggnadslovs-pliktigt enligt min bedömning, och därför kräver det för att gå igenom som byggnadslov, en enhetlighet, och måste göras på alla. Tänk på att vi är K-märkta på näst högsta nivån, vilket begränsar förändringar som är på utsidan rätt rejält. Men det är på inget sätt omöjligt då 8/10:an har detta. Men igen, alla eller inte alls.

2) Stämmobeslut

Det är också ett stämmobeslut då det är av sådan karaktär att det förändrar och inkräktar på det som respektive lägenhetsinnehavare ansvarar för. För detta krävs två omröstningar varav 2/3-delars mandat på senare, om jag inte missminner/misstar mig.

3) Arbete

Det är alltså förenat med mycket formellt arbete men också formella kostnader med ta fram fasadritningar, bygglovsansökan etc. Sen en ABT06-upphandling på detta.

4) Prioriterat?

Spontant ingen jag eller jag tror vi kommer på såå sätt prioritera då det finns massor med punkter som är av mer viktig karaktär, men jag ser att det kan vara trevligt och en förbättring, både vad det gäller värme men också vad det gäller funktion (även om den senare finns det avvikande åsikter om.)

5) Asbest?

Utöver detta skall man kontrollera och tänka på att det kan vara asbest i dörren och i så fall är det en fördyrande punkt, dock något som jag tycker är något att bara riva av plåstret på. Så småningom vill man ändå ha bort det.

Avslutningsvis

Det finns massor att säga om frågan, detta ovan är på inget sätt allt. Varken fördelar eller nackdelar eller samlad åsikt från styrelsen eller medlemmarna. Personligen ser jag fördelar, men det betyder inte att det är rätt eller genomförbart eller lämpligt att prioritera tid på… just nu. Men då frågan varit uppe förut tyckte jag iaf några svar på några utmaningar vara kvar till alla på hemsidan.

Så här ser det ut idag, när man termofotograferar EN balkongdörr vid -5*C ute…

RICKARD UDDENBERG

Post Revisions: