You are viewing an old revision of this post, from 12 augusti 2016 kl. 09:35:40. See below for differences between this version and the current revision.

Obs se filmen och läs samt kommentera gärna:

Nuvarande

Vi har ett gammalt låssystem. För alla som bor här har nog flera upplevt olika problem. Nycklarna som kärvar ibland. Nycklar som går till tvättstugan men inte till cykelrummet. Vid varje försäljning återkommer ofta frågorna om vilka nycklar som man skall ha och som går var. Ärligt det finns dålig eller snarare ingen dokumentation. Det blir mer en erfarenhetsfråga, för respektive styrelse. Vi har dessutom haft incidenter med nycklar som blivit stulna, säkert otal entreprenörer där vi inte har den koll man skulle kunnat önska. Är de tillbakalämnade eller inte. Jag hittar rester efter gamla låssystem i våra olika förråd. (Någon som bott här längre kanske vet när det byttes senast.)

Systemet vi har är gammalt men traditionellt med huvudnyckel och nycklar indelat i zoner. Beroende på boende. Skall man byta måste man in i varje lås, det innebär att en låssmed måste komma hit, fixa i varje låscylinder. Inte det smidigaste, inte heller lätt att underhålla och kostsamt att byta om något händer.

Modernisera

I en modernisering måste vi ändå ha nycklar. Något som funkar när strömmen är borta. Något som också anses säkert. Digital brukar ge administrativa fördelar, men kräver ofta batterier eller dragning av ström. Det blir dyr installation eller/och dyrt underhåll. Jag har tittat runt under 2 år för detta var ett problem när jag kom in i styrelsen. Inget fanns… hittade iLoq. Att ersätta med passersystem på alla ställen skulle bli enormt dyrt, ca 10’000 kr/dörr + installation lika mycket. Även om det skulle kunna bli en förbättrad bekvämlighet – det ena hindrar inte det andra. Problemet nu är nycklarna. En iLoq-lösning ligger på ca 3-4 tkr/dörr – för lås, något vi ändå måste ha. I en modernisering behåller vi portkoden än så länge. Den är enkel och funktionellt skalskydd. Kanske utökar med elbläck på flera ställen som typ cykelförråd, tvättstugor för att få enklare vardag för många. Där vi springer mycket helt enkelt.

iLoq – digitalt och analogt i ett

Ett centralt managerat digital låssystem som inte kräver ström eller batterier.

iLOQ-padlock

Finns även som hänglås till samma system – perfekt får allas förråd?.

Genom detta får vi vanliga traditionella nycklar som alltid funkar oavsett strömavbrott, eller liknande. Men vi slipper ha olika nycklar för cykelrummet, tvättstugan, porten, dörren, etc. Idag har vissa av oss detta, med följd av lägre säkerhet (alla pinnar i låsen används inte).

iLoq är en lösning med digitala nycklar som drivs av kraften från när man för in nyckeln i låset. Det gör den extremt driftsäker, med den digitala nyckelns flexibilitet och säkerhet.

Läs om hur det funkar här:
http://www.iloq.com/se/?snsrc=aws_a6b724f4087abb4d69b88b1ad35ac42898202014286&snkw=iloq

   Hemtjänst, städning, hantverkare

Det finns även möjlighet att installera i sin egna privata dörr. Där kan man ha funktioner för hantverkare/städ. Där en extern nyckel bara är användbar så länge du slagit på en spärr. Perfekt för hemtjänsten, städfirma, etc som bara kommer in om du aktiverat genom en av/på-knapp. Enkelt, säkert, smidigt!

En film om iLoq senaste lösning, som även innehåller NFC.
http://www.iloq.com/nfc/faq/

Säkerhet

För den som söker lite, fanns det tidigare problem med lösningen. Det gör det med alla. Så kallad lock-picking/bumbing av vårt nuvarande system är lättare. iLoq har uppdaterat sitt system så det som tidigare fungerade fungerar inte längre.

Summering, krav och lösning

Kravställning borde se ut som följer:

  1. Samma nyckel i hela fastigheten, oavsett tvättstuga eller cykelförråd.
  2. Varför inte samma nyckel, även till lägenheten, men ändå säkert för alla.
  3. Passerlogg på vilka som passerat senaste tiden.
    1. Men som inte går att övervaka i realtid..
    2. ..och omöjligör att spioneri, men viss kontroll.
  4. Gärna elektroniskt så det är lätt att uppdatera med nya behörigheter, och ta bort gamla.
    1. Fast utan att systemet är beroende av ström, i händelse av strömavbrott.
    2. Fast utan att det måste dras massa nya kablar. Varken el eller signalkablar och låsbläck ¹.
  5. Vi måste ha lås kvar, så passersystem ersätter inte detta, så nycklar måste vi ha i vilket fall som helst, kan detta ersätta nuvarande lås och nycklar.

Lösningen iLoq

  1. En nyckel på knippan, för tvättstuga, för källare,  för hänglås till källare, för portnyckel, för dörrnyckel, och även garagenyckel för de som har, osv.
  2. Som sagt, en (1) nyckel i stället för 2 kanske 3 som idag. (Vi i styrelsen har fler än så.)
  3. Om det stjäls något i tvättstugan/förråden vet man vem som varit där senast. Stölder i förråd och cyklar, barnvagnar kan lättare spåras.
    1. och b. Logg som manuellt måste plockas ut, en låssmed kan kolla om det hänt något, men det går inte att spioneria i realtid.
  4. Om någon flyttar, nycklar försvinner, stulna, går det lätt att programmera om. Är någon behörighet fel, behöver vi itne trycka nya nycklar till alla.
    – Dessutom kan vi lätt skapa nya nycklar lokalt. En “ladd-låda” lokat gör att låssmeden kan lägga in ny behörighet och ladda nya behörigheter på fjärr. Vi kan ha nycklar här, som är “tomma” och laddas lokalt. Enligt en säker process som involverar flera och säker verifiering. Videosamtal till låssmeden är ett bra sätt.

    1. och b.  Systemet drivs av energin när du stoppar in nyckel, ingen el, inga strömavbrott. Perfekt.
  5. Systemet ersätter våra gamla lås. Det gamla kaoset som vi nu har. Osäkerheten vem som har nycklar, vilka hantverkare etc.

Kanske något jag föreslår till nästa år. Vi får se. Vad är dina kommentarer?

¹ Låsbläck är sådant som öppnar porten när du skrivit in portkoden. Sitter i dörrkarmen.

 

Post Revisions:
Changes:
12 augusti 2016 kl. 09:35:40Current Revision
Content
Borttaget: Obs se filmen och läs samt kommentera gärna:Tillagd: Nytt system, kolla filmen och läs mina kommentarer nedan.
Oförändrad: <iframe src="http://www.youtube.com/ embed/ZyJOxqRf- JQ?rel=0&amp; autoplay=0&amp;loop=0&amp; wmode=opaque" width="500" height="400" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" allowfullscreen= "allowfullscreen"></iframe>Oförändrad: <iframe src="http://www.youtube.com/ embed/ZyJOxqRf- JQ?rel=0&amp; autoplay=0&amp;loop=0&amp; wmode=opaque" width="500" height="400" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" allowfullscreen= "allowfullscreen"></iframe>
 Tillagd: <!--more-->
Oförändrad: <h3>Nuvarande</h3>Oförändrad: <h3>Nuvarande</h3>
Oförändrad: Vi har ett gammalt låssystem. För alla som bor här har nog flera upplevt olika problem. Nycklarna som kärvar ibland. Nycklar som går till tvättstugan men inte till cykelrummet. Vid varje försäljning återkommer ofta frågorna om vilka nycklar som man skall ha och som går var. Ärligt det finns dålig eller snarare ingen dokumentation. Det blir mer en erfarenhetsfråga, för respektive styrelse. Vi har dessutom haft incidenter med nycklar som blivit stulna, säkert otal entreprenörer där vi inte har den koll man skulle kunnat önska. Är de tillbakalämnade eller inte. Jag hittar rester efter gamla låssystem i våra olika förråd. (Någon som bott här längre kanske vet när det byttes senast.)Oförändrad: Vi har ett gammalt låssystem. För alla som bor här har nog flera upplevt olika problem. Nycklarna som kärvar ibland. Nycklar som går till tvättstugan men inte till cykelrummet. Vid varje försäljning återkommer ofta frågorna om vilka nycklar som man skall ha och som går var. Ärligt det finns dålig eller snarare ingen dokumentation. Det blir mer en erfarenhetsfråga, för respektive styrelse. Vi har dessutom haft incidenter med nycklar som blivit stulna, säkert otal entreprenörer där vi inte har den koll man skulle kunnat önska. Är de tillbakalämnade eller inte. Jag hittar rester efter gamla låssystem i våra olika förråd. (Någon som bott här längre kanske vet när det byttes senast.)
Oförändrad: Systemet vi har är gammalt men traditionellt med huvudnyckel och nycklar indelat i zoner. Beroende på boende. Skall man byta måste man in i varje lås, det innebär att en låssmed måste komma hit, fixa i varje låscylinder. Inte det smidigaste, inte heller lätt att underhålla och kostsamt att byta om något händer.Oförändrad: Systemet vi har är gammalt men traditionellt med huvudnyckel och nycklar indelat i zoner. Beroende på boende. Skall man byta måste man in i varje lås, det innebär att en låssmed måste komma hit, fixa i varje låscylinder. Inte det smidigaste, inte heller lätt att underhålla och kostsamt att byta om något händer.
Oförändrad: <h3>Modernisera</h3>Oförändrad: <h3>Modernisera</h3>
Oförändrad: I en modernisering måste vi ändå ha nycklar. Något som funkar när strömmen är borta. Något som också anses säkert. Digital brukar ge administrativa fördelar, men kräver ofta batterier eller dragning av ström. Det blir dyr installation eller/och dyrt underhåll. Jag har tittat runt under 2 år för detta var ett problem när jag kom in i styrelsen. Inget fanns... hittade iLoq. Att ersätta med passersystem på alla ställen skulle bli enormt dyrt, ca 10'000 kr/dörr + installation lika mycket. Även om det skulle kunna bli en förbättrad bekvämlighet - det ena hindrar inte det andra. Problemet nu är nycklarna. En iLoq-lösning ligger på ca 3-4 tkr/dörr - för lås, något vi ändå måste ha. I en modernisering behåller vi portkoden än så länge. Den är enkel och funktionellt skalskydd. Kanske utökar med elbläck på flera ställen som typ cykelförråd, tvättstugor för att få enklare vardag för många. Där vi springer mycket helt enkelt.Oförändrad: I en modernisering måste vi ändå ha nycklar. Något som funkar när strömmen är borta. Något som också anses säkert. Digital brukar ge administrativa fördelar, men kräver ofta batterier eller dragning av ström. Det blir dyr installation eller/och dyrt underhåll. Jag har tittat runt under 2 år för detta var ett problem när jag kom in i styrelsen. Inget fanns... hittade iLoq. Att ersätta med passersystem på alla ställen skulle bli enormt dyrt, ca 10'000 kr/dörr + installation lika mycket. Även om det skulle kunna bli en förbättrad bekvämlighet - det ena hindrar inte det andra. Problemet nu är nycklarna. En iLoq-lösning ligger på ca 3-4 tkr/dörr - för lås, något vi ändå måste ha. I en modernisering behåller vi portkoden än så länge. Den är enkel och funktionellt skalskydd. Kanske utökar med elbläck på flera ställen som typ cykelförråd, tvättstugor för att få enklare vardag för många. Där vi springer mycket helt enkelt.
Oförändrad: <h3>iLoq - digitalt och analogt i ett</h3>Oförändrad: <h3>iLoq - digitalt och analogt i ett</h3>
Oförändrad: Ett centralt managerat digital låssystem som inte kräver ström eller batterier.Oförändrad: Ett centralt managerat digital låssystem som inte kräver ström eller batterier.
Oförändrad: <a href="http:// www.brfekoxen.com/wp-content/ uploads/2016/ 08/iLOQ-padlock.png"><img class="wp-image-1852 size-thumbnail" src="https://www.brfekoxen.com/ wp-content/uploads/2016/08/ iLOQ-padlock- 150x150.png" alt="iLOQ-padlock" width="150" height="150" /></a> Finns även som hänglås till samma system - perfekt får allas förråd?.Oförändrad: <a href="http:// www.brfekoxen.com/wp-content/ uploads/2016/ 08/iLOQ-padlock.png"><img class="wp-image-1852 size-thumbnail" src="https://www.brfekoxen.com/ wp-content/uploads/2016/08/ iLOQ-padlock- 150x150.png" alt="iLOQ-padlock" width="150" height="150" /></a> Finns även som hänglås till samma system - perfekt får allas förråd?.
Oförändrad: Genom detta får vi vanliga traditionella nycklar som alltid funkar oavsett strömavbrott, eller liknande. Men vi slipper ha olika nycklar för cykelrummet, tvättstugan, porten, dörren, etc. Idag har vissa av oss detta, med följd av lägre säkerhet (alla pinnar i låsen används inte).Oförändrad: Genom detta får vi vanliga traditionella nycklar som alltid funkar oavsett strömavbrott, eller liknande. Men vi slipper ha olika nycklar för cykelrummet, tvättstugan, porten, dörren, etc. Idag har vissa av oss detta, med följd av lägre säkerhet (alla pinnar i låsen används inte).
Oförändrad: iLoq är en lösning med digitala nycklar som drivs av kraften från när man för in nyckeln i låset. Det gör den extremt driftsäker, med den digitala nyckelns flexibilitet och säkerhet.Oförändrad: iLoq är en lösning med digitala nycklar som drivs av kraften från när man för in nyckeln i låset. Det gör den extremt driftsäker, med den digitala nyckelns flexibilitet och säkerhet.
Oförändrad: Läs om hur det funkar här:Oförändrad: Läs om hur det funkar här:
Oförändrad: <a href="http:// www.iloq.com/ se/?snsrc=aws_ a6b724f4087abb4d69b88b1ad35ac42898202014286&amp; snkw=iloq">http: //www.iloq.com/ se/?snsrc=aws_ a6b724f4087abb4d69b88b1ad35ac42898202014286&amp; snkw=iloq</a>Oförändrad: <a href="http:// www.iloq.com/ se/?snsrc=aws_ a6b724f4087abb4d69b88b1ad35ac42898202014286&amp; snkw=iloq">http: //www.iloq.com/ se/?snsrc=aws_ a6b724f4087abb4d69b88b1ad35ac42898202014286&amp; snkw=iloq</a>
Oförändrad: <h5>   Hemtjänst, städning, hantverkare</h5>Oförändrad: <h5>   Hemtjänst, städning, hantverkare</h5>
Oförändrad: Det finns även möjlighet att installera i sin egna privata dörr. Där kan man ha funktioner för hantverkare/städ. Där en extern nyckel bara är användbar så länge du slagit på en spärr. Perfekt för hemtjänsten, städfirma, etc som bara kommer in om du aktiverat genom en av/på-knapp. Enkelt, säkert, smidigt!Oförändrad: Det finns även möjlighet att installera i sin egna privata dörr. Där kan man ha funktioner för hantverkare/städ. Där en extern nyckel bara är användbar så länge du slagit på en spärr. Perfekt för hemtjänsten, städfirma, etc som bara kommer in om du aktiverat genom en av/på-knapp. Enkelt, säkert, smidigt!
Oförändrad: En film om iLoq senaste lösning, som även innehåller NFC.Oförändrad: En film om iLoq senaste lösning, som även innehåller NFC.
Oförändrad: <a href="http:// www.iloq.com/ nfc/faq/">http: //www.iloq.com/ nfc/faq/</a>Oförändrad: <a href="http:// www.iloq.com/ nfc/faq/">http: //www.iloq.com/ nfc/faq/</a>
Oförändrad: <iframe src="http://www.youtube.com/ embed/ZyJOxqRf- JQ?rel=0&amp; autoplay=0&amp;loop=0&amp; wmode=opaque" width="400" height="300" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" allowfullscreen= "allowfullscreen"></iframe>Oförändrad: <iframe src="http://www.youtube.com/ embed/ZyJOxqRf- JQ?rel=0&amp; autoplay=0&amp;loop=0&amp; wmode=opaque" width="400" height="300" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" allowfullscreen= "allowfullscreen"></iframe>
Oförändrad: <h3>Säkerhet</h3>Oförändrad: <h3>Säkerhet</h3>
Oförändrad: För den som söker lite, fanns det tidigare problem med lösningen. Det gör det med alla. Så kallad lock-picking/bumbing av vårt nuvarande system är lättare. iLoq har uppdaterat sitt system så det som tidigare fungerade fungerar inte längre.Oförändrad: För den som söker lite, fanns det tidigare problem med lösningen. Det gör det med alla. Så kallad lock-picking/bumbing av vårt nuvarande system är lättare. iLoq har uppdaterat sitt system så det som tidigare fungerade fungerar inte längre.
Oförändrad: <h3>Summering, krav och lösning</h3>Oförändrad: <h3>Summering, krav och lösning</h3>
Oförändrad: <strong>Kravställning</strong> borde se ut som följer:Oförändrad: <strong>Kravställning</strong> borde se ut som följer:
Oförändrad: <ol>Oförändrad: <ol>
Oförändrad: <li><strong>Samma nyckel i hela fastigheten</strong>, oavsett tvättstuga eller cykelförråd.</li>Oförändrad: <li><strong>Samma nyckel i hela fastigheten</strong>, oavsett tvättstuga eller cykelförråd.</li>
Oförändrad: <li>Varför inte samma nyckel, även till lägenheten, men ändå säkert för alla.</li>Oförändrad: <li>Varför inte samma nyckel, även till lägenheten, men ändå säkert för alla.</li>
Oförändrad: <li><strong>Passerlogg</strong> på vilka som passerat senaste tiden.Oförändrad: <li><strong>Passerlogg</strong> på vilka som passerat senaste tiden.
Oförändrad: <ol>Oförändrad: <ol>
Oförändrad: <li>Men som <em>inte går att övervaka i realtid</em>..</li>Oförändrad: <li>Men som <em>inte går att övervaka i realtid</em>..</li>
Oförändrad: <li>..och <em>omöjligör att spioneri</em>, men viss kontroll.</li>Oförändrad: <li>..och <em>omöjligör att spioneri</em>, men viss kontroll.</li>
Oförändrad: </ol>Oförändrad: </ol>
Oförändrad: </li>Oförändrad: </li>
Oförändrad: <li><strong>Gärna elektroniskt</strong> så det är <strong>lätt att uppdatera</strong> med nya <strong>behörigheter</strong>, och ta bort gamla.Oförändrad: <li><strong>Gärna elektroniskt</strong> så det är <strong>lätt att uppdatera</strong> med nya <strong>behörigheter</strong>, och ta bort gamla.
Oförändrad: <ol>Oförändrad: <ol>
Oförändrad: <li>Fast <strong>utan att systemet är beroende av ström</strong>, i händelse av strömavbrott.</li>Oförändrad: <li>Fast <strong>utan att systemet är beroende av ström</strong>, i händelse av strömavbrott.</li>
Oförändrad: <li>Fast <strong>utan att det måste dras massa nya kablar.</strong> Varken el eller signalkablar och låsbläck ¹.</li>Oförändrad: <li>Fast <strong>utan att det måste dras massa nya kablar.</strong> Varken el eller signalkablar och låsbläck ¹.</li>
Oförändrad: </ol>Oförändrad: </ol>
Oförändrad: </li>Oförändrad: </li>
Oförändrad: <li>Vi måste ha lås kvar, <strong>så passersystem ersätter inte detta,</strong> så nycklar måste vi ha i vilket fall som helst, kan detta ersätta nuvarande lås och nycklar.</li>Oförändrad: <li>Vi måste ha lås kvar, <strong>så passersystem ersätter inte detta,</strong> så nycklar måste vi ha i vilket fall som helst, kan detta ersätta nuvarande lås och nycklar.</li>
Oförändrad: </ol>Oförändrad: </ol>
Oförändrad: <strong>Lösningen iLoq</strong>Oförändrad: <strong>Lösningen iLoq</strong>
Oförändrad: <ol>Oförändrad: <ol>
Oförändrad: <li><strong>En nyckel</strong> på knippan, för tvättstuga, för källare,  för hänglås till källare, för portnyckel, för dörrnyckel, och även garagenyckel för de som har, osv.</li>Oförändrad: <li><strong>En nyckel</strong> på knippan, för tvättstuga, för källare,  för hänglås till källare, för portnyckel, för dörrnyckel, och även garagenyckel för de som har, osv.</li>
Oförändrad: <li><strong>Som sagt, en (1) nyckel</strong> i stället för 2 kanske 3 som idag. (Vi i styrelsen har fler än så.)</li>Oförändrad: <li><strong>Som sagt, en (1) nyckel</strong> i stället för 2 kanske 3 som idag. (Vi i styrelsen har fler än så.)</li>
Oförändrad: <li>Om det stjäls något i tvättstugan/förråden vet man vem som varit där senast. Stölder i förråd och cyklar, barnvagnar kan lättare spåras.Oförändrad: <li>Om det stjäls något i tvättstugan/förråden vet man vem som varit där senast. Stölder i förråd och cyklar, barnvagnar kan lättare spåras.
Oförändrad: <ol>Oförändrad: <ol>
Oförändrad: <li>och b. Logg som manuellt måste plockas ut, <strong>en låssmed kan kolla om det hänt något,</strong> men det går inte att spioneria i realtid.</li>Oförändrad: <li>och b. Logg som manuellt måste plockas ut, <strong>en låssmed kan kolla om det hänt något,</strong> men det går inte att spioneria i realtid.</li>
Oförändrad: </ol>Oförändrad: </ol>
Oförändrad: </li>Oförändrad: </li>
Oförändrad: <li>Om någon flyttar, nycklar försvinner, stulna, går det lätt att programmera om. Är någon behörighet fel, behöver vi itne trycka nya nycklar till alla.Oförändrad: <li>Om någon flyttar, nycklar försvinner, stulna, går det lätt att programmera om. Är någon behörighet fel, behöver vi itne trycka nya nycklar till alla.
Oförändrad: - Dessutom kan vi lätt skapa nya nycklar lokalt. En "ladd-låda" lokat gör att låssmeden kan lägga in ny behörighet och ladda nya behörigheter på fjärr. Vi kan ha nycklar här, som är "tomma" och laddas lokalt. Enligt en säker process som involverar flera och säker verifiering. Videosamtal till låssmeden är ett bra sätt.Oförändrad: - Dessutom kan vi lätt skapa nya nycklar lokalt. En "ladd-låda" lokat gör att låssmeden kan lägga in ny behörighet och ladda nya behörigheter på fjärr. Vi kan ha nycklar här, som är "tomma" och laddas lokalt. Enligt en säker process som involverar flera och säker verifiering. Videosamtal till låssmeden är ett bra sätt.
Oförändrad: <ol>Oförändrad: <ol>
Oförändrad: <li>och b.  <strong>Systemet drivs av energin när du stoppar in nyckel, ingen el, inga strömavbrott.</strong> Perfekt.</li>Oförändrad: <li>och b.  <strong>Systemet drivs av energin när du stoppar in nyckel, ingen el, inga strömavbrott.</strong> Perfekt.</li>
Oförändrad: </ol>Oförändrad: </ol>
Oförändrad: </li>Oförändrad: </li>
Oförändrad: <li><strong>Systemet ersätter våra gamla lås.</strong> Det gamla kaoset som vi nu har. Osäkerheten vem som har nycklar, vilka hantverkare etc.</li>Oförändrad: <li><strong>Systemet ersätter våra gamla lås.</strong> Det gamla kaoset som vi nu har. Osäkerheten vem som har nycklar, vilka hantverkare etc.</li>
Oförändrad: </ol>Oförändrad: </ol>
Oförändrad: Kanske något jag föreslår till nästa år. Vi får se. Vad är dina kommentarer?Oförändrad: Kanske något jag föreslår till nästa år. Vi får se. Vad är dina kommentarer?
Oförändrad: ¹ Låsbläck är sådant som öppnar porten när du skrivit in portkoden. Sitter i dörrkarmen.Oförändrad: ¹ Låsbläck är sådant som öppnar porten när du skrivit in portkoden. Sitter i dörrkarmen.
Oförändrad: &nbsp;Oförändrad: &nbsp;

Note: Spaces may be added to comparison text to allow better line wrapping.