You are viewing an old revision of this post, from 8 november 2015 kl. 13:19:30. See below for differences between this version and the current revision.

Tidigare under året hade vi en elfirma här för att titta på ett jobb. Vi gick då igenom elstammarna. Främst de mellan elcentralerna och lägenheterna. Det har tidigare varit en fråga vad dessa klarar av. Stammarna till lägenheten klarar upp till 25A. Det är mer än vad vissa elvärmda villor har.

Stammarna till lägenheten klarar upp till 25A.

Det har även framkommit att mycket elektronik i köken idag, så som inbyggnadsmicro ofta har specifikationer på 16A. Det innebär en omöjlighet med nuvarande situation. Om man inte kan uppgradera – som varit policyn.

Fler har också velat haft induktionshällar. Dessa kräver helt klart mer tillfällig strömkapacite till lägenheten.

Nuvarande hållning
Idag är hållningen att vi inte klarar detta, ifall alla vill. Och det är nog fortfarande korrekt. Nu kommer nog inte alla att vilja detta samtidigt. Liksom att vi inte längre måste dra upp ny elstam till varje lägenhet. Detta öppnar för andra möjligheter och flexiblare förhållningssätt.

Om alla uppgraderar
Vad händer om “för många” uppgraderar. Ja det är inte så att vi får elbrand, eller allt pajar oåterkalleligt. Vad som händer är att propparna går, att elen dör, om alla lagar mat samtidigt, kör diskmaskinen, kokar te-vatten och kör damsugaren och alla TV-apparaterna. Ja Du förstår målbilden. Då får vi byta proppar. Sen är det igång igen. När detta händer för ofta måste vi uppgradera…

Plan
Min plan att vi skall samla inkommande el till en matning, för att spara pengar. Ca 30-40’000kr/år i besparingar. Detta kommer samtidigt ge mer ström till respektive elcentral.

Nästa steg
Nästa steg är policybeslut i styrelsen. Detta är alltså inte klart ännu.

 

Post Revisions:
Changes:

There are no differences between the 8 november 2015 kl. 13:19:30 revision and the current revision. (Maybe only post meta information was changed.)