Det är flera som har frågor om värmen på elementen nu när höstkylan kommer. Här kommer lite information och hur vi kan hjälpas åt att få värmesystemet i fastigheten att fungera bättre.

Hur värmesystemet fungerar
Vårt värmesystem styrs av aktuell utetemperatur och värmen på elementen kan alltså gå ner om det blir en varmare höstdag. Vid en köldknäpp tar det 3-5 dagar att få upp värmen i fastigheten så ha lite tålamod. Vi har i år ett nytt system då vi bytt ut oljepannan mot fjärrvärme och det kan ta lite tid innan vi hittar rätt inställningar. Det är en utmaning för vi har lägenheter med ganska olika värmebehov, t.ex. är lägenheterna på gavlarna med fler ytterväggar mycket mer utsatta för väder och vind.

Kontrollera elementens funktion
Kontrollera att alla element fungerar, lufta inför varje vintersäsong och kontrollera att piggen i termostaten (regleringsratten) inte fastnat i avstängt läge. Också viktigt att inte blockera elementen med soffor mm, det hindrar värmen att sprida sig i lägenheten. Märker man att ett element inte fungerar rapportera det till styrelsen, det kan vara elementet eller möjligen en hel stam som är problemet. Ett dåligt fungerande element gör inte bara att just den lägenheten blir sämre uppvärmd utan också att uppvärmningen i den delen av huset fungerar sämre.

Mät korrekt temperatur
Folkhälsomyndigheten rekommenderar en inomhustemperatur på 20-24 grader och att temperaturen inte långvarigt understiger 18 grader. Hyresgästföreningen anser att 20-21 grader är lämplig temperatur. Temperaturen ska mätas i ögonhöjd en bra bit in i rummet. Temperaturen nära fönster och ytterväggar kan vara lägre.

Ventilation
Trots att det kan vara lockande, stäng eller täpp inte till ventilationventilerna (åtminstone inte längre perioder) då det försämrar inomhusluften. Det leder till undertryck i fastigheten och att luft istället sugs in genom utluft- eller rökkanalerna på taket så att matos och röklukt kan tränga in i lägenheterna.

Post Revisions: